مولوی و عرفان | مولوی , مولانا ,رویکرد اگزیستانسیالیستی به نهج‌البلاغه,, تفسیر , شعر

رویکرد اگزیستانسیالیستی به نهج‌البلاغه,
تفسیر روان ابیات مثنوی، غزلیات شمس، فیه ما فیه، سخنرانی اساتید عرفان

تبادل لینک هوشمند

برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان مولوی و عرفان و آدرس molavipoet.com لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته. در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان پس از تایید در سایت ما قرار می‌گیرد.






کانال تلگرام صفحه اینستاگرام
تبلیغات
<-Text2->
نویسنده : ف. مرادبیک
تاریخ : دو شنبه 6 اسفند 1397
نظرات

ما معمولاً شأن خود را ملاحظه مي كنيم و سپس مي كوشيم تا طبق مصاديق آن مفهوم رفتار كنيم. آيا ديده ايد كه خريداري، محسناتِ يك جنس را بگويد و فروشنده اي عيب هاي يك جنس را بگويد؟ ما هيچ وقت نمي گوييم كه بايد مثل خودم باشم ما اصلاً مفهوم خودمان را نمي فهميم. ما تفرّد خودمان را فراموش كرده ايم. رنگ و بوي ديگران را به خود گرفته ايم. مثل چند نوع غذايي كه در مكان دربسته اي نگهداري شوند، در ابتدا هر كدام از غذاها رنگ و بوي خاص به خود را داشتند ولي حالا يك حدمتوسطي از بوهاي غذا را درك مي كنيم. ما نيز از بس خود را با ديگران ملاحظه كرده ايم، ديگر رنگ و بوي خود را فراموش كرده ايم و رنگ و بوي كلّ را به خود گرفته ايم.

اين، در ديدگاه اديان و مذاهب، بزرگترين مسخ است كه انسان فراموش كند كه كيست و خود را همواره "عضو" احساس كند. ما دائماً داريم نقش عوض مي كنيم. به همين دليل است كه "منِ در خانه" با "منِ در اجتماع" بسيار فرق مي كند. اما آنكه اصل هست، همان هست كه هست و به مقتضاي خودش عمل مي كند و هيچوقت يك مفهوم را بر خود تحميل نمي كند. حال برخي گمان كرده اند كه براي حفظ مناسبات اجتماعيِ هر كسي، بايد از خود بودنِ خودش دست بردارد. به نظر من درست خلاف اين است. اگر هر كدام از ما خودمان بوديم، وضع جامعه بسي بهتر از اين مي بود.

اينكه بسياري از افراد از شغل خود نارضايتي دارند به اين خاطر است كه به مذاق ديگران تذوّق كرده اند و با اشتهاي ديگران غذا خورده اند و حالا بايد يك عمر كاري كند كه از آن ناراضي است. اما اگر در جامعه هر كسي به دنبال كاري مي رفت كه واقعاً به آن علاقه دارد، آيا اين جامعه، جامعه ي مطلوبي نمي بود؟ وقتي تفرّد از بين برود، مسخ انسان پيش مي آيد و اين عوارض را به دنبال مي آورد: احساس نارضايتي، حرمان، افسردگي و عدم استقامت. اگر تصميم بگيريم خودمان باشيم، بسياري از مشكلات حل خواهد شد .

حضرت علي (ع) مي فرمايد اگر عرب پشت به پشت هم بايستند، از موضع خود برنمي گردم. اما ما زماني كه امور ناخوشايندي مي بينيم، در خودمان شك مي كنيم. زيرا از همان ابتدا نيز به دنبال خوشايند ديگران بوده ايم. اما حضرت مي فرمايند از پشت كردنِ مردم مي فهمم كه بر حقم. نكته اي كه در اينجا وجود دارد اين است كه قرآن از اكثريت مردم بد گفته است "اكثر هم لايعقلون" و "اكثرهم لايعملون"، "لايعلمون" و "اكثرهم مشركون" و .... و اين بدگويي ها فقط مختص به آن زمان نبوده و به همة زمانها مربوط است.

گناه اصليِ ما اين است كه خود را فراموش كرده ايم. قران مي فرمايد: "لا تكونوا كالذينَ نسوا الله فانسيهم انفسهم". از جملة افرادي نباشيد كه خدا را فراموش كردند و خدا با آنها كاري كرد كه آنها نيز خود را فراموش كنند. ما به اين خود فراموشي گرفتاريم. نماز مي خوانيم و روزه ميگيريم ولي به تعبير حضرت سجاد (ع) "خدايا كساني براي اين ايمان اورده اند كه جانشان را محفوظ بدارند". ما اسلام آورده ايم كه با ما بعنوان مسلمان معامله شود. اما وقتي كه خود را فراموش كرده ايم، خدا را نيز فراموش كرده ايم. وقتي هم كه خدا را فراموش كرده ايم، ديگر اسلام يعني چه. شرط لازم اسلام فراموش نكردن خداست و ما اين شرط را از دست داده ايم.

مصطقی ملکیان
رویکرد اگزیستانسیالیستی به نهج‌البلاغه;


مطالب مرتبط با این پست
دیدگاه خود را با ما به اشتراک بگذارید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








با توجه به افزایش روز افزون منابع مجازی در مورد عرفان به ویژه درباره شاعر بزرگ ایرانی مولانا جلال الدین مشهور به مولوی و بیان مطالب غیر کارشناسی درشبکه های مجازی، برآن شدیم تا با استفاده از سخنان اساتید مطرح عرفان و مولوی شناسان با اطمینان از صحت مطالب و منابع چکیده ای از شرح حکایات مثنوی، فیه ومافیه، ابیات دیوان شمس و فایلهای سخنرانی در این خصوص و سایر عرفا را در اختیار علاقمندان قرار دهیم.
براي اطلاع از آپيدت شدن سایت در خبرنامه سایت عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود